Balatonszemes labdarúgó sportélete

Története

Balatonszemes község szervezett sportélete a múlt század 20-as éveitől követhető írásos formában is nyomon. A Levente Egyesület 1926-ban alakult. A község fiataljai ebben az egyesületben szerveződtek. Rendszeres sportéletet élve mérték össze tudásukat különféle sportágakban. Ezen évek egyéni teljesítményei közül Szűcs László súlylökésben, Róka József és Kalauz József 100 méteres futásban, Kántás Lajos birkózásban, Tóth Albert az atlétika több számában elért eredményeit emlegették, emlegetik ma is a hálás utódok. A Levente Egyesület parancsnoka Faludy Jenő, Visnyovszky Károly és Fekete Vilmos, oktatók: Takács Péter és Nagy Gyula voltak.

Balatonszemes – sport
Ekkor szerveződtek csapattá azok a fiatalok, akik a 30-as évek közepére sikeres labdarúgó csapatnak mondhatták magukat. A labdarúgó csapat alapítási éve 1931. Ettől az időponttól szerepelnek hivatalos bajnokságokban. Ezt megelőzően a környék településeivel rendezett kupákon a Levente Egyesület szervezte szereplésüket. 

Az évtized közepére legendás csapat állt össze: Berliner László, Takács József, Szekér Géza, Takács István, Faludy Jenő, Benedek Jenő, Dobránszky József, Dabor Dezső, Papp József, Benedek Árpád, Benedek István és Káldy János személyében.
A 40-es évek csapata szintén szép sikereket ért el. Csapattagok: Takács András, Petrus László, Kántás Lajos, Kelemen István, Petrus Ferenc, Babodi Mihály, Árpás László, Takács László, Árpás István. Ebből a csapatból egy másik Petrus László idővel a magasabb osztályban játszó Balatonlellére igazolt.

A következő évtized közepére szintén jó csapat ért össze: Szappanos István, Gaál György. Vastag József, Rezi József, Kovács István, Németh József, Lovas Árpád, Benedek György, Szappanos Géza, Papp Lajos és Reichert Endre személyében. Ebből a csapatból Kovács István igazolt magasabb osztályba, Zamárdiba. A csapat Községi Sportegyesület néven szerepelt a bajnokságokban.

Az egyesületet a II.világháború előtt kizárólag helyi vállalkozók támogatták: Dobránszky József, Lencz József, Ágh Pál, Káldy János, Nagy Imre nevét jegyezték fel. A háború után újjá szerveződött sportélet vezetői Imre Győző, Szöllőssy Ferenc, Garamvölgyi Béla, Pajor János, Kincses Vince, Selmeczi Antal, Pavelka István és Csontos József voltak.
Ezekben az években már önállóan irányította szakvezető a felnőtt labdarúgókat Papp József személyében, és Németh Pál az ifjúsági labdarúgókat.

A 60-as évekig a pártoló tagok tagdíjai tartották el anyagilag a csapatot. Valamint közösségi munkával teremtette elő az egyesület az anyagi forrásokat. A helyi Dózsa MgTsz a fuvarozást vállalta. Idővel rendszeressé vált a községi támogatás. Ebből épült az ideiglenes öltöző, mely 1978-ig szolgálta a csapatot. Ekkorra készült el, zömmel társadalmi munkával az új öltöző. Ezekben az években Pesti János volt a labdarúgó csapat edzője. A szakosztály munkájában segítette Őt Gaál György, Szappanos István, Kelemen Ferenc és Kovács Boldizsár.
Az elmúlt évek edzői voltak még Zics Imre, Vasicek Lajos, Szappanos Géza, Hungár György.

A Községi Sportegyesület elnöke Garamvölgyi Béla volt 1963-ig. 1963-tól Pajor János volt 1978-ig. Őt követően 15 éven át Nagy Lajos volt az elnök 1993-ig. Őt Kiss István, majd Fias Istvánné követte.
A labdarúgó csapat legtöbbet a Somogy megyei II. osztályban szerepelt.
Legutóbb 2001 szeptemberétől került fel csapatunk a másodosztályba, Kétszeri István szakosztály vezető, valamint Rózsa János és Spanics István edzők irányításával.


Csapattagok: Szentiványi Gábor, Petrus Zsolt, Winkler Szilárd, Kovács Gyula, Petrovics krisztián, Demeter Ferenc, Inotai Ferenc, Rózsa János, Pankovics László, Fábián Tamás, Stafcsik Andor, Kovács András, Sümegi Sándor, Mireider Csaba, Nagy Gergely, Varga Tamás, Lőrincz József, Böröczky Botond és Jeszenszky Tamás.
A labdarúgó csapat egyik legsikeresebb szereplése a 2005/2006 évadhoz fűződik.
Takács József technikai vezető, valamint Spanics István és Szentiványi Gábor irányításával mind a felnőtt, mid az ifjúsági csapat is második lett a Somogy megyei II. osztályban. A következő évben ifjúsági csapatunk megnyerte a bajnokságot.

Önálló labdarúgó egyesület – Dél-Balaton FC

Dél balaton Fc
Dél balaton fc csapat

Egyesületünk egy felnőtt, hat utánpótlás és egy második számú felnőtt csapatot versenyeztet. A Dél-Balaton FC Balatonszemes, valamint az U-19 a Somogy megyei II. osztályban szerepel. 

Az MLSZ szervezésében működő – Bozsik torna rendszerű – bajnokságban szerepeltetjük az U-7, U-9, U-11 és U-13 csapatokat. A Somogy megyei I. osztályú U-14-es bajnokságban is indítunk korosztályos csapatot. A második számú felnőtt csapatunk Visz településen működik, ők a Somogy megyei IV. osztály Észak csoportjában szerepelnek. A helyi adottságokat kihasználva táboroztatásokat, nyári kupákat, egyesületekkel csere találkozókat szervezünk.

Az Egyesület Alapszabálya szerint az egyesület célja: rendszeres sportolás, versenyzés, testedzés, felüdülés biztosítása, a sportos életmód népszerűsítése, a sport iránti igény felkeltése, az egyesület tagjainak nevelése, a társadalmi öntevékenység és a közösségi élet kibontakoztatása.

Az egyesület lehetőséget biztosít az egyesületi tagok rendszeres testedzésére, sportolására, elősegíti az oktatási intézmények tanulói, továbbá a lakosság testnevelés és sporttevékenységét. 

Az egyesület feladatai: