Pálos kerekasztal beszélgetés

Balatonszemes alpolgármestereként a tavalyi évhez hasonlóan idén is fontosnak tartottam, hogy a csupán szűk másfél évtizede indult régészeti feltárás kapcsán újra előtérbe került helyi pálos örökséget megismertessem azon szervezetek vezetőivel, akik érintettek e korábbi szerzetesi jelenléttel kapcsolatban.

A 2023-as találkozó apropóját is a kolostor régészeti feltárása adta volna, viszont az ásatást vezető szakember a terepmunka startját megelőzően sajnos hirtelen kórházba került. Személyét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete nem tudta olyan gyorsasággal pótolni, hogy az eredetileg ütemezett időpontban a munka elkezdődhessen a Balatonszemeshez tartozó Barátok Erdejében. Az idei feltárás – mely természetesen a pálos emlékhely leglátványosabb eseménye – most új időpontra vár.

A kerekasztal beszélgetésre szóló meghívók azzal a nem titkolt céllal kerültek kiküldésre, hogy partnereket, támogatókat keressünk. Örömmel fogadta a meghívást Soltész Miklós államtitkár úr, akivel elfoglaltságai miatt az esemény előtt két nappal korábban látogattunk ki a helyszínre. Július 13-án pedig folytatódhatott nagyobb körben az a beszélgetés sorozat, amely a tavalyi évben indult a Balatonszemesi Mindszent Pálos Kolostorral kapcsolatban. A rendezvényre meghívott vendégek között üdvözölhettük: országgyűlési képviselőnket, az ásatás fővédnökét – Witzmann Mihályt, a Magyar Turisztikai Ügynökség stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettesét – Suhajda-Molnár Anikót, a Balaton Felvidéki Nemzeti Park új igazgatóját – Bende Zsoltot és a kíséretében érkező természetvédelmi őrt – Szabó Gábort, a Vallásturisztikai Miniszteri Biztosi Titkárság két munkatársát – Balczó Noémit és Benkóczy Zoltánt, a Pálos Utak koordinátorát – Gadácsi Pétert, valamint a Magyar Pálos Rend tartományfőnökét – Puskás Antal atyát és dr. Szentirmay Tamást, a tartományfőnöki hivatal vezetőjét.

Az esemény nyitányaként egy történelmi, valamint az elmúlt évek régészeti munkáját, eredményeit összefoglaló előadás hangzott el, melyet a jövőbeli tervek ismertetése követett. A beszélgetés során a meghívott vendégek, illetve a helyi érdekeltek a leendő célokról, lehetőségekről és megvalósíthatóságukról cserélhettek gondolatot. A résztvevők mindannyian kifejezték a projekt iránti elköteleződésüket. A rom további sorsáról, múltunk gyönyörű kincsének újból és újból értéket tulajdonító szerepéről a jövőben is folytatódnak majd az egyeztetések.

Célunk, hogy a balatonszemesi pálos hagyatéknak, ne csak múltja, jelene, de jövője is legyen.

Mórocz Viktor
alpolgármeser
Balatonszemesi Pálos Örökség projektvezető

Galéria