Polgármesteri tájékoztató

Tisztelt balatonszemesi, tisztelt balatonőszödi lakosok!

A koronavírus fertőzés új szakaszához érkeztünk. Magyarország kormánya az ország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A rendkívüli jogrend bevezetésével a védelmi intézkedések az alábbiak:

  • Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha a munkavégzés helyére utazik, a munkavégzés helye és a lakóhelye között. Ha valaki egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetbe kerül, valamint ha életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.

  • A vendéglátóhelyek 11 óráig tarthatnak nyitva. A zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó helyek viszont nem nyithatnak ki.

  • Életbe lépett az ingyenes parkolás az ország egész területén.

  • A kulturális (pl. színházak) és sportrendezvények nézőterén a nézők minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, és az egymás mögötti ülőhelyeket sem használhatják. A kötelezettségek megszegőinek a rendezvényről távoznia kell.

  • Az eddig előírt maszkviselési kötelezettség az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, ügyfélszolgálatra nyitva álló helyszíneken, szociális és egészségügyi intézményekben, vendéglátó egységekben fennmaradt. A maszkviselés során az orrot és szájat eltakaró szakszerű maszkviselést írják elő.

A szabályok ellenőrzésére a rendőrhatóság jogosult, aki pénzbírsággal és esetlegesen az üzletek bezárásának szankciójával is élhet.

A koronavírus járvány egyre erősödő térnyerése és a védekezésül szolgáló vakcina hiánya szükségessé teszi, hogy minden lakos a saját eszközeivel, felelős magatartásával védje saját magát, hozzátartozóit és a település lakóit.

Mivel a járvány nem minden személy esetén okoz tényleges megbetegedést, így az általános védelmi intézkedések, magatartás (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés) elősegítheti, hogy a vétlen vírushordozók ne fertőzzék tovább lakókörnyezetüket.

Kérjük, csak a legszükségesebb esetben és gyakorisággal mozduljanak ki otthonaikból. Ez különös tekintettel igaz az idősebb korú lakosainkra, akik egészségi állapotuknál és koruknál fogva a legveszélyeztetettebbek.

Védjük Őket!

Kérjük, figyeljék folyamatosan az egyre változó előírásokat.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a veszélyhelyzet elrendelésének időpontjától, 2020 november 4-től az önkormányzat képviselő-testületének feladat-, és hatáskörét a polgármester gyakorolja, így testületi ülések, közmeghallgatás nem lesz a veszélyhelyzet megszüntetéséig.

Kérjük a Közös Önkormányzati Hivatalba a személyes ügyfélfogadás legszükségesebb mértékre való csökkentését.

Kedves Balatonszemesiek!

Kedves Balatonőszödiek!

Tartsuk be az előírásokat! Vigyázzunk egymásra, segítsünk egymásnak, annak érdekében, hogy elkerüljük a megbetegedéseket!

Balatonszemes, 2020. november 5.

Németh Kornélné

Balatonszemes polgármestere

Antal János

Balatonőszöd polgármestere